O festivalu

Udruga Splitskih gitarista – GitaraSt


Vukovarska 110, 21 000 Split
Direktor: Josip Dragnić
mail: gitarasplit@gmail.com

„Dani klasične gitare“ je najdugovječniji međunarodni gitaristički festival u Hrvatskoj. Festival objedinjuje koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice sa mladima u cilju njihovog usavršavanja i postizanja izvrsnosti na sviračkom i umjetničkom polju.

Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih instrumenata bilo da ju se promatra u odnosu na instrumente kojima se izvodi klasična glazba ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj i splitskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola je iznimno cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji za to su profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu

U okviru dosadašnjih deset izdanja „Dana klasične gitare“ održano je 47 koncerata sa ukupno više od 6000 posjetitelja, te 12 majstorskih radionica (masterclassova) sa ukupno više od 300 aktivnih i pasivnih sudionika. Do sada su na Danima klasične gitare nastupili brojni hrvatski i svjetski poznati umjetnici: Ana Vidović, Aniello Desiderio, Zoran Dukić, Pavel Steidl, Petrit Ceku, Rafael Aguirre, Giampaolo Bandini, Juan Carlos Romero, Srđan Bulat, Petar Čulić, Sevilla Guitar Duo, Zagrebački gitaristički kvartet, Splitski gitaristički kvartet, Gitarski trio Elogio, Gitarski trio Evocacion i drugi. Nekima od njih je nastup na Danima klasične gitare bio ujedno i prvi nastup u Hrvatskoj uopće.

Festival Dani klasične gitare je nositelj EFFE etikete te dobitnik nagrade “Festival godine” u izboru časopisa “Prestige Awards” za sezonu 2023/24.