Mladi virtuozi

Subota 2.11. u 17h (Etnografski muzej u Splitu)

Silvio Bilić

Silvio Bilić započinje osnovno glazbeno obrazovanje sa 8 godina u Omišu u klasi prof.Nene Munitića. 2017. godine upisuje Umjetničku akademiju u Splitu u klasi prof.Maroja Brčića. Natjecateljski aktivan od 2008.godine a tijekom svog školovanja kao solist na mnogim međunarodnim te državnim natjecanjima osvojio je 20 prvih mjesta13 drugih mjesta te 10 trećih mjesta a kao pripadnik komornih sastava osvojio je 12 prvih nagrada. Najveće uspjehe doživljava na natjecanju "Andres Segovia"(Velbert,Njemačka),Montenegro Guitar Competition (Crna Gora), Tremolo Guitar Festival (Makedonija), Altamira Gorizia Guitar Competition (Italija), Omiš Guitar Fest te Poreč Fest (Hrvatska). 2014.,2017. i 2019. godine osvaja "Oskar Znanja" od Ministarstva znanosti,obrazovanja i sporta za osvojenu prvu nagradu na Državnom natjecanju kao solist i kao pripadnik komornih sastava.Prisutan na mnogo majstorskih radionica te konzultacija kod svjetskih poznatih pedagoga i gitarista:Lukasz Kuropaczewski(Poljska), Hubbert Kaeppel (Njemačka), Carlo Marchione (Italija), Pavel Steidl (Česka Republika), Goran Krivokapić(Crna Gora),Georg Schimtz (Njemačka),Heiner Donath (Njemačka), Thomas Offermann (Njemačka), Vojislav Ivanović (Srbija),Jorgos Panetsos (Grčka),Jan Erik Pettersen (Norveška), Wade Oden (SAD), Darko Petrinjak (Hrvatska), Xhevdet Sahatxija (Kosovo/Hrvatska). Djelovao sa poznatim hrvatskim dramskim umjetnicima Robertom Kurbašom,Ksenijom Prohaskom te Otokarom Levajom na raznim događanjima.

Filip Mišković

Filip Mišković student je 1. godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka i učenik je 3. razreda V. gimnazije Vladimira Nazora. Počinje svirati gitaru s devet godina u dislociranom odjelu Glazbene škole Josipa Hatzea u Kaštelima u klasi prof. Vicka Novaka, a 2013. svoje glazbeno obrazovanje nastavlja kod prof. Maroja Brčića. Svoje prve solističke koncerte održao je u sklopu ciklusa klasičnih koncerata Kaštelanskog i Bolskog kulturnog ljeta. U studenom 2018. je održao koncert u Camposampieru, Padova. Kao solist nastupio je s orkestrom „I GIOVANI SOLISTI“ iz SAD-a pod vodstvom maestra Emmeta Drakea te s orkestrom Hrvatskog Narodnog Kazališta Split pod vodstvom maestre Gianne Fratte. Za izvrsne rezultate i osvojena prva državna mjesta, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodjeljuje mu pet Oskara znanja. Dobitnik je preko 40 prvih nagrada na gitarističkim natjecanjima u domovini i inozemstvu (Anna Amalia u Weimaru na kojemu je uz 1.nagradu osvojio i specijalnu nagradu za najbolju interpretaciju zadane skladbe, X međunarodnom natjecanju Alexis Rago u Stutgartu, 10. međunarodno natjecanje za mlade gitariste Anders Segovia u Monheimu na Rajni, itd...). Od prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima ističe se ona sa XI. Concorso Europeo di Chitara Classica Citta di Gorizia Enrico Mercatali na kojem je bio apsolutni pobjednik natjecanja te je ostvario poziv na koncert Sei Cordo D'Autunno u Padovi 2014. U Goriziji je apsolutni pobjednik natjecanja i 2018., dok 2019. osvaja prvu nagradu i nagradu publike.  Godina 2019. posebno je plodna u natjecateljskom kontekstu pa je Mišković osvojio 1. mjesto na 5. Zagreb Guitar Festivalu, a proglašen je apsolutnim pobjednikom 10. Poreč Festa u VI.kat. bez ograničenja u godinama, te 1. nagrada i apsolutni pobjedniku u IV.kat. na 57. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa i nastupa na završnom koncertu pobjednika. Najveći uspjeh ostvario je na prestižnom svjetskom natjecanju XV. Guitar Foundation of America u seniorskoj kategoriji gdje osvaja 2. mjesto Zavidni glazbeni rezultati donijeli su mu i priznanje za Splitskog pupoljka 2019.   

Duo Lucija & Vanesa


Duo Lucija & Vanesa je počeo sa muziciranjem u Glazbenoj školi Pavla Markovca u listopadu 2017. godine. Duo čine nagrađivane mlade hrvatske gitaristice Lucija Štivčević i Vanesa Iličić. Duo ima zapažene nastupe na natjecanjima i koncertima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu te redovito surađuju sa Zagrebačkim komornim orkestrom kao duo, ali i solistički. Osvojile su prve nagrade na državnim i regionalnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2017. i 2018. godine. Prve nagrade su također osvojile na međunarodnom natjecanju "Poreč fest" (Poreč, Hrvatska), na međunarodnom natjecanju "Ehat Musa" (Peć, Kosovo) te na međunarodnom natjecanju "Ida Presti" (Samobor, Hrvatska) 2018. godine.
Mlade gitaristice su također dobitnice "Oskara znanja" za školsku godinu 2017./2018. u kategoriji dua za ostvarena iznimna postignuća u području glazbe koje dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje. Gitarski duo nastupa pod vodstvom nastavnika gitare i komorne glazbe Xhevdet Sahatxhije, prof. mentora.  

Program

Mauro Giuliani (1781 - 1829): Gran Sonata Eroica   


Joaquin Rodrigo (1901 - 1999): Toccata   


 Ferdinando Carulli (1770 - 1841): Petit Duo op. 34 br. 2 u G-duru


Maximo Diego Pujol (1957): Truco Suite
 - Falta envido   Sergio Assad (1952): Tres Cenas Brasileiras
 - Pinote
- Vitoria Regia
- Recife dos corais    Augustin Barrios-Mangoré (1885 - 1944): La Catedral
 - Preludio saudade
 - Andante religioso
 - Allegro solemne


Astor Piazzolla (1921 - 1992): Suite del Ángel
 - Milonga del Angel
 - La Muerte del Ángel