“Mladi virtuozi”

Četvrtak 3. 11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split

Lovro Peretić (1995.) počeo je svirati gitaru u ranoj dobi pod vodstvom profesora Xhevdeta Sahatxhije, nakon čega završava diplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Tijekom studija u Zagrebu, godinu dana provodi na studentskoj razmjeni na L’École Supérieure Musique et Danse Hauts-de-France u klasi profesora Judicaëla Perroya kod kojega je kasnije završio studij u Švicarskoj na Haute école de musique de Genève. Osvajač je nagrada na gotovo svim najvažnijim gitarističkim natjecanjima u svijetu među kojima su Guitar Foundation of America (SAD), gitarističko natjecanje Eurostrings, Changsha International Guitar Competition (Kina), Liechtensteiner Gitarrentage (Lihtenštajn), Fernando Sor u Rimu (Italija), Boris Papandopulo u Zagrebu, Zagrebački gitarski festival, Antwerpen gitaar festival (Belgija), Andrés Segovia u Velbertu (Njemačka), Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Enrico Mercatali u Goriziji (Italija), Ida Presti u Samoboru, Volos Guitar Festival (Grčka), Concours international de guitare d’Antony (Francuska), Brussels International Guitar Competition (Belgija). Ovogodišnja pobjeda na natjecanju Guitar Foundation of America u SAD-u osigurava mu snimanje prvog nosača zvuka za prestižnu diskografsku kuću Naxos te održavanje opsežne jednogodišnje koncertne turneje s oko 50 koncerata u SAD-u i Kanadi. Lovro aktivno djeluje i u raznim komornim sastavima od kojih su najznačajniji duo s violinisticom Katarinom Kutnar te gitarski trio Evocación.

Natan Zlodre (1996.) počeo je svirati gitaru 2007. godine u klasi prof. Zorana Melvana u G.Š. Jakova Gotovca u Sinju, a zatim je nastavio svoje glazbeno obrazovanje u G. Š. Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Xhevdeta Sahatxhije, na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša, s prof. Lukaszom Kuropaczewskim na prestižnoj Glazbenoj akademiji I. J. Paderewski u Poznanju, te na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu u klasi maestra Pavela Steidla, gdje je i magistrirao 2022. godine. Dobitnik je brojnih nagrada poput nagrade Matice hrvatske, nagrade grada Sinja, nagrade LIONS, Velike nagrade Pariza za virtuoznost, Posebne Rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu i brojnih nagrada na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe u Hrvatskoj. Godine 2020. snimio je debitantski album Guitar Impressions za izdavačku i producentsku kuću Orpheus Classical nakon što ga je izabrala njihova komisija za Ameriku i Europu. Trenutno radi kao profesor gitare u G.Š. Jakova Gotovca u Sinju.

Silvio Bilić (1998.) diplomirao je na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu u klasi prof. Maroja Brčića, a osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u klasi prof. Nene Munitića. Tijekom svojega školovanja kao solist i član komornih sastava osvojio je preko 30 prvih nagrada na međunarodnim i državnim natjecanjima, za što mu je Ministarstvo obrazovanja više puta dodijelilo priznanje „Oskar znanja“. Godine 2020. izabran je među najboljih 17 mladih gitarista u Europi u programu Eurostrings pod pokroviteljstvom kreativnog programa EU, te je sudjelovao na koncertnim turnejama u Nizozemskoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Silvio je 2019. i 2021. godine premijerno izveo djela mladoga skladatelja Šimuna-Čarlija Botice koja su mu posvećena kao izvođaču. Dobitnik je posebne rektorove nagrade 2020. godine. Trenutno radi kao profesor gitare u G.Š. Lovro pl. Matačić u Omišu.

Miroslav Mrass (1999.) student je Umjetničke akademije sveučilišta u Splitu. Gitaru je počeo svirati sa sedam godina u G.Š. Josipa Hatzea u klasi prof. Josipa Dragnića, a nakon toga nastavlja svoje glazbeno obrazovanje kod prof. Anđele Jerkunice, te u zagrebačkoj G.Š. Pavla Markovca u klasi prof. Xhevdeta Sahatxhije. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu počinje studirati 2019. godine u klasi prof. Gorana Listeša, kratko vrijeme studira sa prof. Petritom Çekuom, a od 2021. u klasi je profesora Luke Lovrekovića. Dobitnik je više od 20 nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a na međunarodnom natjecanju Daleki Akordi bio je laureat 2012. i 2018. godine. Uz pratnju orkestra „Filharmonija budućnosti“ pod palicom maestra Ive Lipanovića izveo je drugi stavak Rodrigovog koncerta Aranjuez na velikoj sceni HNK Split.

PROGRAM

J.S. Bach

(1685.-1750.)

Chaconne u d-molu BWV 1004

Izvodi: SIlvio Bilić

I. Albeniz

(1860.-1909.)

Cantos de Espana, op. 232
– Cordoba
Suite Espanola br.1, op. 47
– Sevilla

Izvodi: Natan Zlodre

A. Piazzolla

(1921.-1992.)    

Las Cuatro Estaciones Porteñas
– Invierno Porteño
– Primavera Porteña

Izvodi: Miroslav Mrass

* PAUZA *

D. Scarlatti

(1685.-1757.)

Sonata K. 380

Sonata K. 178

M. Ohana

(1913.-1992.)

Saturnal (“Cadran lunaire”)

J. Brahms

(1883.-1897.)

Intermezzo op. 117 br. 1

C. Debussy        

(1862.-1918.)

Danse bohémienne

Mazurka

H. W. Henze

(1926.-2012.)

 

Bottom’s Dream

K. A. Craeyvanger

(1816.-1868.)

Introdukcija i varijacije na temu iz ‘Der Freischütz’

Izvodi: Lovro Peretić