KONCERT

Petar Čulić  i Alberto Mesirca

Talijanski gitarist Alberto Mesirca dobitnik je nagrade „Gramophone“ 2020. godine za „Najbolji konceptualni album godine”. Rođen je 1984, diplomirao je i magistrirao na Konzervatoriju Castelfranco Veneto, prije nego što je otišao studirati kod Wolfganga Lendlea na Glazbenu akademiju u Kasselu (Njemačka). Godine 2007. osvojio je „Zlatnu gitaru“ na Međunarodnoj gitarističkoj konvenciji u Alessandriji za najbolju snimku za svoj album Ikonostas, ponovno osvojivši istu nagradu 2013. za svoju snimku British Guitar Music s violončelistom Martinom Rummelom. Prestižna organizacija također je ocijenila da je Mesirca „najbolji nadolazeći umjetnik“ u 2009. godini. Kao komorni glazbenik, Alberto je radio s mnogim slavnim glazbenicima kao što su Dimitri Ashkenazy, Vladimir Mendelssohn, Daniel Rowland, Priya Mitchell, Marcelo Nisinman i drugi. Također je surađivao s gudačkim kvartetima Enesco, Ardeo i Acies, Quartetto d’Archi di Venezia i Ex Novo Ensemble. Posljednjih sezona intenzivno nastupa, održava predavanja i majstorske radionice diljem svijeta. To ga je odvelo na festivale Guitar Foundation of America, Kuhmo Chamber Music Festival, Stradivari Foundation, Oxford Chamber Music Festival, Silesian Guitar Autumn u Poljskoj, Festival Classique u Haagu, Lessines „Sons intensifs“ Festival, Semana Tarrega u Valenciji i Beethoven Festival u Melbourneu. Nastupao je u istaknutim dvoranama poput Concertgebouwa u Amsterdamu, Teatro La Fenicea u Veneciji, Teatro Regioa u Parmi, Auditori Nacionala u Valenciji, Kunsthalle Wiena te Talijanskih instituta za kulturu u Parizu, Oslu, Helsinkiju, Stockholmu, Barceloni i San Franciscu. Radeći s Marcom Ribotom, Alberto je snimio cjelokupna gitaristička djela haićanskoga skladatelja Frantza Casséusa. Alberto je također bio odgovoran za digitalizaciju i stvaranje glazbene arhive knjižnice Beyazit u Istanbulu u Turskoj, 2011. godine. Objavio je prethodno nepoznate skladbe Francesca Da Milana koje su se pojavile u rukopisu lutnje Castelfranco Veneto iz 1565. Ovo otkriće navelo je Dušana Bogdanovića da napiše za Alberta skladbu na temu Da Milano pod nazivom Tre Ricercari sulla Compagna. Godine 2013. Mesirca je praizveo skladbu koju je za njega napisao kubanski skladatelj, gitarist i dirigent Leo Brouwer.

Petar Čulić magistrirao je u srpnju 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005. / 2006. za izvanredne rezultate postignute tijekom studija te za izuzetna umjetnička ostvarenja. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji Koblenz International Guitar Academy u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom. Umjetnički je suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Do sada je imao nastupe na 6 kontinenata u više od 30 država, u centrima poput Washingtona, Sydneya, Buenos Airesa, Kaira, Cape Towna, Londona, Pariza, Sao Paula, Melbourna, Rio de Janeira, Bogote, Beča, Pertha, Bruxellesa, Brasilije, Calija, Curitibe, Rima, Atene, Dohe, New Yorka, Budimpešte i Madrida. Svirao je kao solist s Rajnskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orkestrom, Komornim orkestrom grada Curitibe, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima. Na tjednu Europe u Brazilu 2018. godine predstavljao je Europsku uniju i Hrvatsku, a nastupio je i u Vijeću Europe u Strasbourgu (Francuska) 2019. godine. Jedini je hrvatski predstavnik koji je pobijedio u 10 godina održavanja Omiš Guitar Festa (2013.). Pobjednik je i ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2013. / 2014. te gitarističkoga natjecanja Ivan Padovec održanoga 2005. godine u Zagrebu. Ponajvećih 11 skladatelja svijeta za klasičnu gitaru skladalo je novu skladbu i posvetilo ju Petru, a praizvedba svih 11 skladba bila je u kolovozu 2020. godine na međunarodnom festivalu Omiš Guitar Fest. To su redom Sergio Assad, Dušan Bogdanović, Angelo Gilardino, Ernesto Cordero, Štepan Rak, Vojislav Ivanović, Gerard Drozd, Stephen Goss, Francis Kleynjans, Atanas Ourkouzounov i Jaime M. Zenamon. Bio je hrvatski član žirija na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika svih instrumenata – Virtuosos V4+. Petar Čulić službeni je predstavnik D’Addario žica, Accord Casea te svira na gitari Leonarda de Gregoria.

PROGRAM

Francesco Canova da Milano (1497. – 1543.):
Ricercare V
(Iz rukopisa za lutnju iz Castelfranca Veneta; 1565. g., tr. Alberto Mesirca)

Domenico Scarlatti (1685. – 1757.):
Sonata K466
Sonata K1
Sonata K208
(Tr. Wolfgang Lendle – Alberto Mesirca)

Giulio Regondi (1822. – 1862.):
Introduction et Caprice op. 23

Angelo Gilardino (1941. – 2022.):
Variations nobles et sentimentales (Tombeau de Giulio Regondi)

Mario Castelnuovo-Tedesco (1895 – 1968):
Capriccio Diabolico (Omaggio a Paganini)

 

Goran Listeš (1961. – 2020.): Preludij za Patriciju, op. 2

Mario Nardelli (1927. – 1993.): Folklorna impresija br. 2

Stephen Goss (1964.): Perpetual Motion Machine *

Petar Čulić (1986.): Vjerovati

Francis Kleynjans (1951.): Sonate Etanos op. 282 *

I. Èrcas lamina
II. Le bel
III. Animal sacré

Vojislav Ivanović (1959.): Nichterinós (elegija usnule kuće)*

Štepan Rak (1945.): Bella Dona *

* posvećeno Petru Čuliću

Ostali koncerti

Amira Medunjanin i Boško Jović

Jedinstvena Amira Medunjanin, uz intimnu pratnju na klasičnoj gitari Boška Jovića, ponudit će večer za pamćenje splitskoj publici i pokazati kako klasične gitara može funkcionirati ne samo u izvođenju skladbi napisanih za ovaj instrument, već i kao pratnja vrhunskom vokalu.

Duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević

Međunaordno priznati crnogorski gitaristički duo, kojemu je prestižna izdavačka kuća Naxos izdala već dva nosača zvuka, osvaja publiku diljem svijeta  svojim autorskim skladbama inspiriranima mediteranskim podnebljem, te  mprovizacijama koje u sebi nose orjentalni ugođaj i elemente flamenco glazbe.

„Concierto de Aranjuez“

Nakon dugog niza godina u Splitu će biti izveden najpoznatiji i najljepši koncert za gitaru i orkestar  „Concierto de Aranjuez“ španjolskog skladatelja Joaquina Rodriga. Koncert će uz pratnju orkestra HNK Split izvesti Zoran Dukić koji je jedan od najboljih svjetskih gitarista današnjice,