Rafael Aguirre

Utorak 2.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split

"Guitarra española"


Rafael Aguirre, rođen 1984. godine u Španjolskoj, međunarodno je priznati glazbenik kojeg su duboka muzikalnost, blistava virtuoznost i iznimno raznolik repertoar odveli u čak 37 zemalja diljem svijeta. Početak njegove izvanredne karijere obilježen je osvajanjem trinaest prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima, među kojima su najpoznatija Tarrega Competition te Pro Musicis u New Yorku. Trenutno je jedan od najslavnijih svjetskih gitarista.
Kao šesnaestogodišnjak, na turneji po Španjolskoj i Maroku, prvi put solistički nastupa u pratnji Malaškog simfonijskog orkestra mladih izvodeći jedno od najvećih djela za klasičnu gitaru i orkestar ikada napisanih, Concierto de Aranjuez španjolskog skladatelja Joaquina Rodriga. Koncert u Švicarskoj na Verbier festivalu, gdje je odsvirao istu skladbu, emitirala je medici.tv te je snimka u samo dvanaest mjeseci stekla tri milijuna pregleda i postala najgledanijim videom na Facebook stranici te medijske kuće. Andaluzijska vlada i Alexander von Humboldt Foundation dodijelili su mu stipendiju za studiranje na Robert Schumann Hochschule Düsseldorf u Njemačkoj, gdje je učio od profesora Joaquina Clercha te diplomirao s najvišim počastima. Potom se nastavio školovati kod profesora Michaela Lewina na Royal Academy of Music u Londonu.
Slijedeći klasičnu tradiciju gitarista Andresa Segovije i Narcisa Yepesa, Aguirre dodatno nastoji proširiti i uvesti promjene u repertoar svog instrumenta, pripajajući glazbu različitih stilova poput flamenca, komorne i filmske glazbe, popa, te španjolske i latinoameričke narodne glazbe. Surađujući s vodećim svjetskim skladateljima, kao što su Sergio Assad, Joaquin Clerch, Augustin Castilla Avila, David del Puerto i Daniel Real, imao je čast premijerno izvoditi njihova djela.
Dosada je snimio šest albuma; RTVE Recital- prvi album za solistički koncert koji je objavila RTVE Musica, Transcriptions objavljen od njemačke izdavačke kuće KSGExaudio, La Vida Breve snimljen s violončelisticom Nadege Rochat (izdavačka kuća Ars Produktion), Classica Brasiliana- prvi nesolistički album s uzbudljivim repertoarom brazilske glazbe za izdavačku kuću MDG, te Naxos Recital 2007 i Naxos Recital 2010. Njegovi albumi su nominirani za Latin Grammy, te su zavrijedili i izvrsne kritike Gramophonea, The Strada i Crescendo Magazinea. Posljednja snimka sa sopranisticom Fatmom Said za Warner Classics nagrađena od strane BBC Music Magazine.
Aguirre redovito nastupa u prestižnim dvoranama poput Carneige Hall u New Yorku, Concertgebouw Amsterdam, Vienna Konzerhaus, Moscow Tchaikovsky Hall, Philharmonie am Gasteig u Munchenu, Hamburg Laeiszhalle i Elbphilharmonie, Palau de la Musica u Barceloni i ostalima. Opsežan repertoar s više od 30 koncerata za gitaru omogućio mu je nastup s mnogim svjetskim orkestrima, kao što su KBS Symphony Orchestra, Orchestre National de Lyon, Orchestre Philharmonique Royal de Liege, Baden-Baden Philharmonic, Robert Schumann Philharmonie Chemnitz, RTVE Symphony, te Castilla y Leon Symphony Orchestra.
Rafael Aguirre trenutno živi u Madridu odakle putuje na koncerte diljem svijeta. 

PROGRAM

Antón García Abril (1933-2021)
Evocación n°2

Sabicas (1912-1990)
Olé mi Cádiz

Esteban de Sanlucar (1910-1989)
Panaderos flamencos

Francisco Tárrega (1852-1909)
Capricho arabe

Astor Piazzolla (1921-1992)
Invierno porteño

Fernando Bustamante (1915-1979)
Misionera

Erik Satie (1866-1925)
Gymnopédie 1

Augustin Barrios Mangoré (1885-1944)
Sueño en la floresta

Francisco Tárrega
Gran Jota