Splitski gitaristički kvartet

Četvrtak 05.11 u 19:30h  ( Dom kulture “Zvonimir” u Solinu)

Splitski gitaristički kvartet

Splitski gitaristički kvartet je osnovan 2010. godine sa težnjom obogaćivanja hrvatske i splitske gitarističke scene, a čine ga nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević
            Za vrijeme kontinuiranog višegodišnjeg djelovanja Splitski gitaristički kvartet je premašio početnu svrhu osnivanja, te je ostvario zavidnu međunarodnu koncertnu aktivnost. Kvartet je održao koncerte u Njemačkoj, u okviru Međunarodnog gitarističkog festivala u Augsburgu, tri koncerta u Luksemburgu, od kojih se posebno ističe onaj održan u siječnju 2017. u okviru prestižnog ciklusa koncerata klasične glazbe  „Les concerts du Foyer Europeen“. Početkom 2018. Kvartet odlazi na europsku turneju u okviru koje je održao koncerte u Luksemburgu, Španjolskoj (Međunarodni festival komorne glazbe u Torreperogilu - Andaluzija) te koncert u dvorani Sofijske filharmonije u Bugarskoj u okviru festivala Musica Europa 2018. organiziranog povodom predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije. U srpnju 2018. Kvartet je održao koncert u okviru 30. Festivala Imago u Ljubljani koji je sniman od strane Radio televizije Slovenije. U travnju 2019. Splitski gitaristički kvartet je održao prvu koncertnu turneju po Italiji, a u prosincu iste godine ponovno odlazi u Španjolsku te održava koncerte u regijama Castilla-Leon i ponovno u Andaluziji.
                Kvartet je dobitnik nagrade „Zlatni akvarel“ za doprinos glazbenoj sceni grada Splita koju dodjeljuju Hrvatska glazbena unija i Grad Split, te nagrade „Osmijeh Biokova“ za najbolji koncert klasične glazbe održan u okviru okviru festivala Makarsko kulturno ljeto 2015. godine. 
           Povodom desete obljetnice osnutka, Splitski gitaristički kvartet je održao koncert u splitskom Vestibulu u rujnu 2020. godine. Izvedbe Splitskog gitarističkog kvarteta su više puta emitirane u radijskom eteru u programu Hrvatskog radija Prvi program, Treći program, Glas Hrvatske, u emisijama HR - Radio Splita te u programu RT Slovenije Treći program. Snimka koncerta „Večer hrvatskih skladatelja“ kojeg je Kvartet održao u rujnu 2019. u okviru 10.MAGfestivala komorne glazbe emitirana je na prvom programu HR radija u ciklusu „Koncert na Prvom“. 
             Na programu Kvarteta se uz obrade i djela originalno napisana za ovu vrst sastava, redovito nalaze i skladbe domaćih autora, što je u skladu sa težnjom članova Kvarteta da podrže hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. 
Program

Vlado Sunko (1954): Varijacije na dalmatinsku temu   


Claude Debussy (1862 – 1918): 
  -    La fille aux cheveux de lin
  -    Reverie
  -    Golliwogg's Cakewalk

Vlado Sunko: Iščekivanje i dolazak

Gordan Tudor (1982): Soundtracks 
   -  I 
   -  II 
   -  III 

Celso Machado (1953): Danses populares Brasileiras
   - Ponteio
   - Catira
   - Ciranda
   - Cantiga
   - Frevo