Srđan Bulat i Biljana Kovač

Ponedjeljak 02.11. u 19.30 h (Sveučilišna galerija Vaska Lipovca)

Srđan Bulat

Srđan Bulat stekao je naobrazbu u splitskoj Srednjoj glazbenoj školi „Josip Hatze“ i Općoj gimnaziji "Marko Marulić", te na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša (gdje je dobio i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Splitu za akademsku godinu 2006./2007.). Godine 2010. diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Dobitnik je Dekanove nagrade, Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2009./2010. i priznanja Summa cum laude za najboljeg studenta generacije. U srpnju 2014. godine diplomirao je s pohvalama na Royal Academy of Music u Londonu, kao prvi gitarist s ovih prostora koji je dovršio poslijediplomski studij na ovoj ustanovi, ujedno jednoj od najprestižnijih glazbenih akademija na svijetu. Srđanov studij u Londonu omogućila je organizacija ABRSM, kao najboljem međunarodnom kandidatu (neovisno o instrumentu) na audiciji za poslijediplomski studij. U rujnu 2015. godine završio je poslijediplomski specijalistički studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojemu je glavna tema njegovog specijalističkog rada bila ‘Analiza odabranih skladbi hrvatskih skladatelja za gitaru u razdoblju nakon 1970. godine’. Srđan je osvajač najviših nagrada na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru: ‘Francisco Tarrega’ u Benicassimu, ‘Michele Pittaluga’ u Alessandriji, ‘Fernando Sor’ u Rimu, ‘Julian Arcas’ u Almeriji, ‘Alhambra’ u Valenciji, ‘Gredos San Diego’ u Madridu, ‘Maurizio Biasini’ u Bologni. Na ovim natjecanjima osvojio je i brojne specijalne nagrade, među kojima se posebno ističu nagrade za najbolju interpretaciju španjolske glazbe. Dobinik je gotovo svih domaćih nagrada za mlade umjetnike; pobjednik natjecanja „Ferdo Livadić“ i Tribine „Darko Lukić“ te godišnje nagrade „Ivo Vuljević“. Svirao je kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Splitskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, „Cantus” ansamblom, orkestrom „Vivaldi” iz Alessandrije i orkestrom Opere iz Valencije, te održao brojne solističke recitale diljem svijeta (Madrid, Rim, Dublin, Kopenhagen, Oslo, Kairo, New York, Chicago, Toronto, Helsinki). U ožujku 2011. godine snimio je u Londonu svoj prvi profesionalni CD za izdavačku kuću „RTVE Música” Španjolske državne radiotelevizije, dok je godinu dana nakon toga snimio i CD za uglednu izdavačku kuću Naxos, koji je službeno izdan u rujnu 2012. godine.

Biljana Kovač

Biljana Kovač završila je Glazbenu školu “Vasa Pavić” – odsjek za glasovir. Operno pjevanje je diplomirala na Glazbenom koledžu “Gnjesinih” u Moskvi u klasi prof. Stulova V., a poslijediplomske studije je završila na prestižnom Konzervatoriju “G. Verdi” u Milanu. Pohađala je majstorske tečajeve sa svjetski poznatim imenima operske glazbe kao što su Renata Scotto, Nicola Martinucci, Anna Vandi, Dunja Vejzović, Alessandro Corbelli, Alberto Gazale, Marijana Mijanović, a redovito surađuje sa prof. Lella Cuberli i Sonia Prina u Milanu. Nastupala je na mnogim međunarodnim pozornicama od kojih vrijedi izdvojiti nastupe za Arena di Verona kao dvostruka protagonistkinja Festivala Suvremene Glazbe, nastup u ulozi Karmen (G. Bizet) u Nacionalnom Teatru u Braziliji (Brazil), te nastupe u teatrima u Rimu i Milanu, u operama Elektra R. Straussa i Cavalleria Rusticana P. Mascagnija te u Livornu, Pisi i Luki s operom Didona i Eneja H. Purcella i Satyricon B. Maderne. Na međunarodnoj turneji nastupila je u ulozi Mrs. Quickly (Falstaff) u svim većim teatrima Nizozemske, Belgije i Bugarske. Debitirala je uloge Duenje iz istoimene opere S. Prokofjeva, Maddalene iz Rigoletta, Flore iz Travijate i Mrs. Quickly iz Falstaffa G. Verdija, Grofice iz Pikove Dame P. I. Čajkovskog, Orfeja iz Orfeja i Euridike C. W. Glucka i Marte iz opere Jolanta P. I. Čajkovskog, Z. Principesse iz Sestre Anđelike G. Puccinija, Fortunate iz opere Satyricon B. Maderne, te Eleonore iz opere Alfred, Alferd F. Donatonija, The Old Lady iz suvremene opere Candide L. Bernsteina, gospođe Bracco iz opere Il piccolo spazzacamino B. Brittena te Zite iz opere Gianni Schicchi G. Puccinija. Dobitnik je stipendije Fondazione Pucciniana iz rodnog grada G. Puccinija Torre del Lago, gdje je nastupila u izvedbi opere Suor Angelica i Gianni Schicchi. Snimila je CD sa Mozartovim Rekvijemom u Veroni. Posvećuje se i studiju barokne glazbe. Debitirala je u ulozi Orlando sa New Trinity Baroque Ensemble, a sa zborom i orkestrom RTS je izvela Magnificat J. S. Bacha. Također je debitirala La Petite Messe Solenelle G. Rossinija, Messiah G. F. Handela, Stabat Mater G. B. Pergolesija, te Requiem, Betulia Liberata i Vesprea Solemnes di Confessore W. A. Mozarta, kao i premijernu izvedbu oratorija Il Gionat F. Cartoccija i Sedam posljednjih riječi Isusa Krista s Mercadante. Povodom obljetnice Alessandra Scarlattija premijerno je izvela 14 opernih arija ovoga skladatelja, uz barokni ansambl Concerto de’ Cavalieri u Rimu. Uz suradnji s Accademia della Scala di Milano bila je solist u Rekvijemu W. A. Mozarta u Milanu. Kritika je definira kao “impresivan glas neobične boje sa fascinirujućim dubinama” (Operaclick), te je njen scenski nastup ocijenjen kao “vrlo aktivan, sa odličnim scenskim i vokalnim rezultatima” (Arena). Tečno govori talijanski, engleski, francuski i ruski jezik, a istovremeno sa studijima opernog pjevanja, sa maksimalnim prosjekom je završila i studij biokemije na Sveučilištu “Lomonosov” u Moskvi.
Program

Giulio Caccini (1551-1618): Amarilli, mia bella Claudio Monteverdi (1567-1643): Dvije arije Otonea iz opere "Incoronazione di Poppea" - E pur io torno - I miei subiti sdegni Silvius Leopold Weiss (1687-1750): Ciaccona George Friedrich Handel (1685-1759): Già l’ebro mio ciglio (arija Orlanda iz opere Orlando) George Friedrich Handel (1685-1759): Priva son d’ogni conforto (arija Kornelije iz opere Giulio Cesare) ***  Kristina Arakelyan (1994): Dvije pjesme prema Emily Dickinson   - A Narrow Fellow in the Grass (The Snake)   - Hope is the Thing with Feathers    Isaac Albéniz (1860-1909): Mallorca    Manuel de Falla (1876-1946): Sedam španjolskih pučkih pjesama   - El paño moruno   - Seguidilla murciana   - Asturiana   - Jota   - Nana   - Canción   - Polo